ଚା କେମିତି ଓ କୋଉଠୁ ଆସିଲା??
ପାଣି ପରେ ଚା’ ସବୁଠାରୁ ଲୋକପ୍ରିୟ ପାନୀୟ। ଏହା କ୍ୟାମେଲିଆ ସାଇନେନ୍ସିସ୍ ଗଛର ପତ୍ର ସହ ଗରମ ପାଣି ର ଏକ ସରଳ ପ୍ରସ୍ତୁତି। ଚା’ ପ୍ରଥମଥର ପାଇଁ ତୃତୀୟ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଚୀନର ଏକ ଔଷଧୀୟ ପାନୀୟ ବୋଲି ବର୍ଣ୍ଣନା କରାଯାଇଥିଲା। ବ୍ୟବସାୟୀମାନେ ଏହାର ଲୋକପ୍ରିୟତାକୁ ଶୀଘ୍ର ସମସ୍ତ ମହାଦେଶରେ ବିସ୍ତାର କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିଲେ। ଊନବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ଗ୍ରେଟ୍ ବ୍ରିଟେନ୍ ମଧ୍ୟାହ୍ନ ଚା’ର ଧାରଣାକୁ ଲୋକପ୍ରିୟ କରିଥିଲା, ଯାହା ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତିର ଦିନଚର୍ୟ୍ୟାରୁ ଏକ ବିରତି ଯେଉଁଥିରେ ଚା’କୁ ସ୍ୟାଣ୍ଡବିଚ୍ ଏବଂ ବେକଡ ସାମଗ୍ରୀ ଯେପରିକି ସ୍କୋନ ସହିତ ପରିବେଷଣ କରାଯାଏ। ଚା’ର ସ୍ୱାଦ, ଚା’ର ପତ୍ର କେଉଁଠାରେ ଅମଳ କରାଯାଏ ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକୁ କିପରି ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଏ ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କରାଯାଏ ତାହା ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ। ସାରା ବିଶ୍ୱରେ କଳା ଚା’ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଲୋକପ୍ରିୟତା ରହିଥିବା ବେଳେ ସବୁଜ, ଓ ଧଳା ଚା’ କୁ ବି ଲୋକ ପସନ୍ଦ କରିଥାନ୍ତି
ଔଷଧୀୟ ଚା’ କେମେଲିଆ ଗଛରୁ ତିଆରି ହୋଇନଥାଏ ବରଂ ଶୁଖିଲା ଜଡ଼ିବୁଟି, ମସଲା, ଫୁଲ, ଫଳ, ମଞ୍ଜି, ଚେର କିମ୍ବା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଗଛର ପତ୍ରରୁ ତିଆରି ହୋଇଥାଏ।ଅଧିକାଂଶ ପାରମ୍ପରିକ ଚା’ରେ ଯଥେଷ୍ଟ ପରିମାଣର ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ନ ଥାଏ, କିନ୍ତୁ ଏଥିରେ ପ୍ରଚୁର ମାତ୍ରାରେ ପଲିଫେନଲ ଥାଏ। ଏଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି ଉଦ୍ଭିଦ ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ ଯାହା ଚା’କୁ ସେମାନଙ୍କର ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ସ୍ୱାଦ ଏବଂ ସୁଗନ୍ଧ ଦେଇଥାଏ ଏବଂ ଏଥିରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ-ପ୍ରବର୍ଦ୍ଧକ ଗୁଣ ଥାଇପାରେ | ପଶୁମାନଙ୍କ ଉପରେ ହୋଇଥିବା ଅଧ୍ୟୟନରୁ ଜଣା ପଡିଛି ଯେ, ଚା’ରେ ଅଧିକ ମାତ୍ରାରେ ପଲିଫେନଲ ଥିବାରୁ ଏହା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ହୋଇଥାଏ। ପର୍ୟ୍ୟବେକ୍ଷଣ ଗବେଷଣାରୁ ଜଣାପଡ଼ିଛି ଯେ, ପ୍ରତିଦିନ 2-3 କପ୍ ଚା’ ସେବନ କରିବା ଦ୍ୱାରା ଅକାଳ ମୃତ୍ୟୁ, ହୃଦ୍ରୋଗ, ଷ୍ଟ୍ରୋକ୍, ଟାଇପ୍ 2 ଡାଇବେଟିସ୍ ଭଳି ରୋଗର ଆଶଙ୍କା କମ୍ ହୋଇଥାଏ।